latinica  ћирилица
16/11/2017 |  11:21 | Аутор: РТРС

Илдем: НАТО поштује одлуку Београда о војној неутралности

Помоћник генералног секретара НАТО-а за јавну дипломатију Тацан Илдем изјавио је данас у Београду да ће НАТО и даље бити присутан на Космету и дјеловати у оквиру Кфора, те да Алијанса у потпуности поштује одлуку о војној неутралности Србије.

Илдем је на петој конференцији НАТО-а рекао да је прије доласка у Београд разговарао са командантом Кфора у Приштини који му је рекао да су они спремни да наставе ангажман.

"Кфор није орочен, већ је везан за услове на терену", рекао је Илдем, преносе београдски медији.

Он је поздравио напредак Србије на европском путу, поготово сада када, како је рекао, ЕУ и НАТО сарађују чешће него раније.

Илдем је поручио да сви, па и Србија, треба да одлучују о свом путу и да НАТО никога не тјера да се укључи у тај војни савез.

"То је суверена одлука суверене земље. Према томе, ми у потпуности поштујемо политику војне неутралности Србије и уз узајамно поштовање и разумијевање мислимо да можемо напредовати и побољшати наше блиске партнерске односе", рекао је Илдем.

Према његовим ријечима, западни Балкан је географски и стратешки важан за НАТО који жели да види мир и стабилност у том дијелу свијета.

"Стабилност западног Балкана је нешто што је неодвојиво повезано са безбједношћу и стабилношћу Европе", рекао је Илдем.

Извор: СРНА