latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:28 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Брнабић: Чланство у ЕУ стратешки циљ Србије

Предсједник Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је чланство у ЕУ најважнији стратешки циљ Србије и навела да то потврђује и чињеница да она као премијер предводи делегацију у Бриселу, што није уобичајено.
Ана Брнабић - Фото: СРНА
Ана БрнабићФото: СРНА

"Чак 65 одсто трговине Србије чини трговина са земљама ЕУ, а од 2000. године до данас Србија је од ЕУ и земаља чланица појединачно добила девет милијарди евра бесповратне помоћи", истакла је Брнабићева на конференцији за новинаре након састанка са високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Федериком Могерини, преносе београдски медији.

Она је навела да спроведена фискална консолидација омогућава Србији да се фокусира на друге реформе, прије свега у области владавине закона.

Могеринијева је рекла да се у оквиру нове фазе дијалога Београда и Приштине воде консултације о нормализацији односа, што је и циљ преговора, али да је рано говорити о прецизним роковима када ће он бити и остварен.

Она је навела да недавни говор предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера представља позитиван сигнал да су врата ЕУ отворена за државе Западног Балкана ако се испуне задати критеријуми.

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, који је присуствовао састанку Могеринијеве и Брнабићеве, рекао је да је 2025. година као година приступања Србије ЕУ амбициозан циљ, али остварив.

"То значи да Србије све обавезе треба да заврши до 2023. године", нагласио је он.

Након састанка са Могеринијевом, Брнабићева је предводила делегацију Србије на сједници Савјета за стабилизацију и придруживање.

Извор: СРНА