latinica  ћирилица
16/11/2017 |  13:40 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Градишка: Обиљежено 12 година од пожара у Дому културе

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен-обиљежје код Културног центра Градишка, данас је обиљежено 12 година од трагичне смрти Гордане Ждеро, Биљане Плотан Шешум и Дијане Ећимовић, које су страдале у пожару Дома културе "Вељко Чубриловић".
Градишка - сјећање - Фото: СРНА
Градишка - сјећањеФото: СРНА

Осим родбине, пријатеља и бројних грађана, вијенац су положили начелник општине Градишка Зоран Аџић и предсједник Скупштине општине Градишка Миленко Павловић.

Аџић је рекао да сјећање на три трагично страдале суграђанке треба све да подсјети да морају да буду одговорни по питању безбједности грађана и сигурности јавних објеката, како у будућности не би доживљавали овакве или сличне трагедије.

"Локална управа максимално озбиљно схвата безбједност свих јавних објеката у Градишци. Ове године из буџета смо издвојили средства за санацију крова Културног центра, који је прокишњавао, како би спријечили даље угрожавање сигурности људи који раде у овом објекту и грађана који га посјећују", нагласио је Аџић.

У некадашњем Дому културе "Вељко Чубриловић" 16. новембра 2005. године, због неисправних електроинсталација, избио је пожар у којем су погинуле три раднице предузећа "Симпо-СИК", док се скакањем са другог спрата од сигурне смрти спасио Живко Шукало.

Директор предузећа "Симпо-СИК" Јово Плотан каже да ни након 12 година не блиједе сјећања оних који су били пословно или породично у вези са страдалим женама.

"Биле су честите и предане свом послу и нису осјетиле опасност надолазећег пожара. Само 40 минута прије трагичног пожара кренуо сам на састанак у Бањалуку и разговарао са њима. Нажалост, тада сам их посљедњи пут видио", рекао је Плотан.

У пожару у градишком Дому културе изгорио је готово цијели књижни фонд Народне библиотеке, неколико атељеа и бројни умјетнички експонати.

Неколико година касније на темељима изгорјелог Дома културе изграђен је Културни центар Градишка.

Извор: СРНА