latinica  ћирилица
14/12/2017 |  14:52 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Влада: Санирати објекте оштећене снажним ударима вјетра

Влада Републике Српске задужила је данас министарства просвјете и културе, финансија и управе и локалне самоуправе да предузму неопходне радње и мјере у вези са санирањем и отклањањем настале штете од елементарних непогода на објектима установа предшколског, основног и средњег образовања и васпитања, високошколским и установама ученичког и студентског стандарда.
Студентски дом у Бањалуци послије олујног невремена - Фото: РТРС
Студентски дом у Бањалуци послије олујног невременаФото: РТРС

Већи дио Републике Српске је 11. и 12. децембра захватило олујно невријеме са снажним ударима вјетра, који је причинио знатне штете на стамбеним и пословним објектима.

Међу оштећеним је већи број школских објеката, предшколских установа, факултета и објеката за смјештај студената и ученика.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о причињеној штети изазваној елементарним непогодама на установама предшколског, основног и средњег образовања и васпитања, као и на установама студентског и ученичког стандарда Републике Српске.

Влада Републике Српске подржаће у износу од 50.000 КМ донаторско вече "С љубављу храбрим срцима" за Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.
Донаторско вече биће одржано 27. децембра у Бањалуци под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о реализацији Посебног програма субвенционисања каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове у Српској, за шта је у овој години обезбијеђено 1,6 милиона КМ, а одобрено укупно 460 захтјева.

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о бањама, којим се дефинишу бање, услови и поступак проглашења бањом, те уређују врсте услуга које се пружају у бањама. Закон о бањама из 2009. године створио је нормативно-правни оквир за унапређивање туристичких садржаја у бањама, а потпуно нови закон сублимира сва ранија рјешења у сфери бањског туризма, поједностављујући формални поступак проглашења одређеног географског подручја бањом.

Нови закон је условљен чињеницом да се нова рјешења која доноси нису могла позиционирати у оквиру основног текста Закона о бањама из 2009. године, те би у случају писмене редакције Закона таква рјешења подразумијевала измјену више од половине одредаба, а што је и према правилима нормативно-правне технике за израду прописа формалан услов за израду новог текста закона, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада Републике Српске је на данашњој сједници у Бањалуци донијела одлуку о давању сагласности на Приједлог годишњег плана рада и Приједлог финансијског плана Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске за 2018. годину.

Финансијска средства утврђена финансијским планом за наредну годину износе нешто више од 760 милиона КМ и на ставци приходи са примицима и на ставци расходи са издацима.

Влада је донијела одлуку о усвајању Приједлога програма јавних инвестиција Републике Српске за период 2018-2020. године са уговореним капиталним инвестицијама у износу од 854,4 милиона КМ.

Влада Републике Српске је, у функцији Скупштине акционара Гарантног фонда Српске, донијела Правилник о одобравању гаранција по гарантним линијама.

Овим правилником утврђују се врсте гарантних линија, намјена и сврха, корисници, каматне стопе, трошкови, премија за ризик, накнада и провизија, максимална висина и рок издавања гаранција, поступак и начин издавања гаранције, те остала питања од значаја за давање гаранција по гарантним линијама од Гарантног фонда Републике Српске.

Извор: СРНА