latinica  ћирилица
15/12/2017 |  07:41 ⇒ 14:17 | Аутор: РТРС

Усвојен сет закона о акцизама (ВИДЕО)

Представнички дом Парламентарне скупштине рано јутрос усвојио је по хитном поступку сет закона о акцизама, којим се за 0,15 КМ повећавају акцизе на биогорива и биотечности, те путарине.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Након гласања сједница је јутрос иза четири часа прекинута а настављена данас, након једночасовног одлагања због недостатка кворума.

За усвајање закона гласала су 22 посланика, док је против било 20, а уздржаних није било.

За Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о уплатама на Јединствени рачун и расподјели прихода те Приједлог закона о измјени Закона о систему индиректног опорезивања у БиХ гласали су посланици СДА, СНСД-а, СББ-а, ХДЗ-а БиХ и ХДЗ-а 1990.

Против закона били су чланови клубова посланика ДФ-а, СДС-а, Независног блока, независни посланик Ђорђо Крчмар те посланици БПС-а Заим Бацковић и А-СДА Јасмин Емрић.

Кључна измјена у односу на раније приједлоге односи се на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, већ се за 0,15 КМ повећавају путарине, при чему ће прикупљена средства искључиво бити кориштена за изградњу ауто-путева, те изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

Усвајање сета закона о акцизама један је од услова за наставак аранжмана са Међународним монетарним фондом те деблокирање скоро милион евра кредита Европске банке за обнову и развој намијењених БиХ.

Након гласања сједница је јутрос иза четири часа прекинута а настављена данас, након једночасовног одлагања због недостатка кворума.

Посланици СзП, Независног блока, ДФ и СДП-а БиХ, те Јасмин Емрић из А-СДА и Заим Бакцовић из БПС-а, најавили су да ће данас поднијети Уставном суду БиХ апелацију којом траже да се поништи одлука ПД БиХ којом је усвојен Сет закона о акцизама.