latinica  ћирилица
17/01/2018 |  10:37 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Загреб: Конзервативна удружења и ратни ветерани јачи од државе

Десничарска цензура, оличена у конзервативним хрватским удружењима и ратним ветеранима, свакодневно скида са репертоара телевизија и позоришта "неподобне" филмове и представе, а издавачи одустају од штампања књига "неподобних" писаца.
Загреб - Фото: Wikipedia
ЗагребФото: Wikipedia

Некада су на мети читаве институције, Министарство културе или јавни сервис ХРТ-а, а од недавно и загребачка позоришта Хрватско народно позориште и "Гавела", књиге, филмови и редитељи, те непрофитни медији, а понекад и мањинске групе, упозорава у "Телеграму" историчар Драган Марковина.

Стил десничарске цензуре у Хрватској је увијек исти - нађе се идеолошки неподобна мета, слиједи оптужба за рушење општеприхваћене слике о "домовинском рату", па се од надлежних захтијева да се та мета уклони.

Некад су на мети жене које се због разних разлога одлучују на абортус, а некад су то умјетници.

Аналитички портали подсјећају да је бивши министар културе Златко Хасанбеговић, који се без стида сликао под усташким знамењима, у културна вијећа "убацио" особе које се и данас баве обрачуном са неистомишљеницима.

Тако су готово сви људи из културе који су својевремено потписали петицију против Хасанбеговића остали без подршке ресорног министарства. Пракса је настављена и под новом Владом, на чијем је челу Андреј Пленковић.

Најновија афера односи се на попис књига којима је одбијена подршка за штампање.

Тако је одбијено и издање "Биљежнице Робија К" у четири свеске, чији је аутор један од оснивача "Ферал трибјуна" Виктор Иванчић, један од најугледнијих хрватских новинара.

Недавно је под притиском удовица хрватских ветерана замало на ХРТ-у забрањена комедија "Министарство љубави", која није била по њиховој вољи, а једва да је прошао филм Рајка Грлића "Устав Републике Хрватске"

О притисцима на поједина позоришта због "неподобних представа" и прогона умјетника због њихових представа и ставова, као у случају Оливера Фрљића, већ се све зна.

Познато је да је Хрватска једина земља у региону која није приказала веома популарну серију "Сенке над Балканом".

Јавно се спекулисало да је лик Анте Павелића био довољан да серија буде игнорисана, а да чак и заинтересоване телевизије одустану због очекиваних притисака ветерана и конзервативних удружења.

Хрватско друштво је све више затвореник цензуре и препуно отворених притисака на слободу изражавања, упозоравају либерални портали.

Извор: СРНА