latinica  ћирилица
17/01/2018 |  10:40 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Додик: Нисам против дејтонске БиХ, али јесам против ове која је никаква (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да није против дејтонске БиХ, али јесте против ове БиХ, јер она није дејтонска, већ никаква БиХ.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

"Ово нигдје не иде, ово ће се суновратити. Моја улога је да избјегнем било какву врсту насиља овдје, али 'ово' је пропало. БиХ се не може држати на љепилу који се зове неколико амбициозних амбасадора који живе у Сарајеву,рекао је Додик за Телевизију Н1.

Коментаришући наводе о томе да је руски човјек и да заједно са Русијом ствара паравојну формацију у Српској, Додик је истакао да је то прича која служи за дневно-политичке потребе иза којих стоји намјера за омаловажавањем Дана Републике Српске. Русију, и Владимира Путина истиче поштује и за разлику од западних у БиХ нема руских војника. На питање о чланству у НАТО-у, поновио је став – интерес Српске је да се не сврстава.

"НАТО нас није увјерио да је објективан. Отимачина имовине у Републици Српској, нека локација у Хан Пијеску дата БиХ, а НАТО потрчао да то каже да је у реду. Шта њих брига за наше локално законодавство и правосуђе. Без обзира што сте моћни", истакао је Додик.

На питање због чега је у говору на свечаној академији поводом Дана Републике Српске умјесто Босна и Херцеговина говорио БиХ, Додик је одговорио да је то учинио намјерно. На питање о евентуалној кандидатури за српског члана Предсједништва одговорио је да ће то саопштити 18. маја. Говорећи хипотетички, у случају евентуалне кандидатуре, буде ли изабран за члана Предсједништва из реда српског народа, настојаће смањити трошкове на нивоу БиХ, и број војника свести на 3500. Уз то његово радно мјесто, истакао је, неће бити у Сарајеву. 

"Шта члан Предсједништва из Републике Српске има полагати заклетву у БиХ? Рреба полагати заклетву у Републици Српкској. Само у Републици Српској, па тамо је биран. Али сада ће рећи да сте сецесионисти? Не, ја само поштујем правила", нагласио је предсједник Српске.

Коментаришући нагађања о евентуалним блокадама у случају непостизања компромиса о измјенама Изборног закона БиХ, предсједник Српске истакао је да ће Република Српска до нове године формирати институције и да није спремна да буде колатерална штета изостанка договора унутар Федерације. Промјене изборног закона су пожељне, истакао је Додик и СНСД подржава ХДЗ у тој намјери. 

Додик је истакао и да је увјерен у побједу СНСД-а на изборима који слиједе. Рекао је да ће највећа странка у Српској имати своје кандидате за предсједника и члана Предсједништва. Упркос бројним намјерама, каже, Српска има стабилне финансије и ова година, очекује, биће најбоља до сада. У наредном периоду, каже, разматраће се могућност повећања фонда за субвенције пољопривредницима за 10 милиона марака, а планирана је и озбиљна подршка култури. 

Република Српска, истакао је Додик, има написан текст новог Устава који је у складу са Дејтоном и о којем ће на референдуму одлучити грађани. Коментаришући свој однос са амбасадорима, Додик је истакао да је спреман на разговор са сваким, али без притисака.. О будућности БиХ је спреман разговарати, али без страних утицаја.