latinica  ћирилица
17/01/2018 |  20:35 | Аутор: РТРС

Иванов одбио да потпише Закон о употреби језика

Предсједник Македоније Ђорђе Иванов саопштио је данас да неће потписати Закон о употреби језика, који је македонско Собрање усвојило 11. јануара, оцјењујући да овај законски акт фаворизује само албански језик, те да је неправедан и репресиван.
Ђорђе Иванов (фото: Tanjug/Zoran Žestić) -
Ђорђе Иванов (фото: Tanjug/Zoran Žestić)

Према његовим ријечима, закон је усвојен без јавне расправе, без научне дебате, без учешћа академске и стручне јавности и опозиције.

Иванов је упутио писмо Собрању у којем га обавјештава да неће потписати указ о ступању на снагу Закона о употреби језика и у прилогу доставио образложење своје одлуке.

Он је позвао посланике да пажљиво размотре његове примједбе како би усвојили општеприхватљиву одлуку.

Македонско Собрање је са 69, од укупно 120 гласова посланика усвојило Закон о употреби језика према којем ће у македонским државним органима и институцијама, осим македонског, званични језик бити и албански.

Представници опозиционог ВМРО-ДПМНЕ нису учествовали у гласању. Парламент ће се поново изјаснити о овом закону, а одлука ће бити коначна.

Влада Македоније изразила је жаљење због одлуке Иванова да не потпише указ о примјени Закона о употреби језика.

У саопштењу из Владе наглашава се да су све одредбе у законској одлуци о употреби језика у складу са амандманом пет Устава Македоније.

"Закон је усвојен у складу са предвиђеним процедурама у парламенту Македоније. Опозиција је имала могућност да амандмански учествује у усавршавању закона, али је сама одлучила да то не чини. Неучешће не искључује политичку одговорност", наводи се у саопштењу.

Истиче се и да закон не доводи у питање унитарни карактер Македоније, као и употребу македонског језика и ћириличног писма, који и даље остају једини званични језик и писмо на цијелој територији Македоније, те у областима међународних односа, одбране, полиције и монетарне политике.

Закон ће бити упућен Венецијанској комисији и све њене примједбе биће уграђене у текст овог законског акта.

Извор: СРНА