latinica  ћирилица
15/03/2018 |  08:09 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

У Костајници проблем клизишта; Водостаји у опадању (ФОТО)

У општини Костајница јутрос су укинуте ванредне мјере одбране од поплава, али су на снази остале мјере приправности, речено је Срни у овој општини.
Приједор - поплаве - Фото: РТРС
Приједор - поплавеФото: РТРС

Начелник општине Драго Бундало је на састанку штаба Цивилне заштите донио одлуку о укидању ванредног стања с обзиром на то да водостај Уне пада и да се ова ријека повлачи из дворишта и помоћних објеката у Улици Ранка Шипке, рекао је портпарол општине Костајница Александар Пашић.

Према његовим ријечима, водостај Уне данас је у 9.00 часова износио 422 центиметра што је за 32 центиметра мање него јуче у исто вријеме.

Он је додао да ће по повлачењу воде ватрогасне јединице приступити прању објеката и дворишта, након чега ће дезинфекцију извршити запослени Дома здравља Костајница.

Према његовим ријечима, начелник општине је посјетио клизишта у Костајници, од којих су два мировала, док је у току ноћи било активно клизиште на путу у Мракодолу које се налази у близини једног стамбеног објекта.

"Начелник је наредио комуналном предузећу да уклони стабла и земљу са пута. Општинске службе урадиле су стручну процјену за санацију клизишта и санирање ће бити започето када буду безбједни услови за радове", навео је Пашић.

Ванредне мјере одбране од поплава у општини Костајница биле су на снази од 12. марта.

Водостај ријеке Сане у Приједору јутрос износи 405 центиметара и за око 20 центиметара је нижи од јучерашњег, те се очекује даљи пад с обзиром на смањен прилив вода од топљења снијега у сливном подручју и низак интензитет падавина.

Из градског Одсјека цивилне заштите саопштено је да је са подручја захваћеног поплавом дошло до знатног повлачења плавних вода и нормализације стања, али да је још присутно задржавање површинских вода на захваћеним подручјима.

"У дијелу насеља Тукови присутан је проблем продора и изливања воде из канализационог система који угрожава неколико стамбених објеката у Новосадској улици", наводи се у саопштењу.

Приједор

У зонама које су биле захваћене поплавом, а у којима је дошло до повлачења плавних вода, Одсјек цивилне заштите предлаже да се предузму мјере на чишћењу путног праваца Приједор-Бишћани, као и других праваца који су били захваћени поплавом ради потпуне нормализације проходности.

"Потребно је формирати комисије за процјену штете на грађевинским објектима и у пољопривреди на подручјума захваћених поплавом и приступити спровођењу мјера асанације терена и отклањања посљедица у зонама које су биле захваћене", наводи се у саопштењу.

У организацији Територијалне ватрогасне јединице потребно је приоритетно извршити испумпавање воде из стамбених објеката и објеката јавних предузећа и установа.

Извор: РТРС/СРНА