latinica  ћирилица
20/04/2018 |  11:50 ⇒ 13:28 | Аутор: РТРС

Регулација корита Гомјенице и Милошевице

Водотоци приједорских ријека Гомјенице и Милошевице ускоро ће бити регулисани. На тај начин биће ријешен вишегодишњи проблем изливања ових ријека из корита и плављења приједорских насеља Гомјеница, Врбице и Тополик. Корита Гомјенице и Милошевице уређују се у оквиру пројекта "Хитне помоћи и заштите од поплава у Републици Српској", финансираног из кредитних средстава Европске инвестиционе банке.

Након катастрофалних поплава из 2014. године, корито ријеке Милошевице дјелимично је уређено. Међутим, становници приједорских насеља Врбице и Тополик, смјештених уз ову ријеку, и даље страхују од сваке обилније кише.

- Падавине нам увијек донесу поплаве. Да се прочисти канал иза куће и поред пута, поплава никад не би било - каже Љубо Драгољевић из Врбице.

У сличном проблему годинама су и становници насеља Гомјеница. Кажу, канали који се улијевају у истоимену ријеку, једноставно не могу да приме велику количину воде.

- Поплаве нам праве проблеме сваке године. 2014. године били смо поплављени три пута - каже Млађен Радановић из овог насеља.

Мукама становништва приједорских насеља уз Милошевицу и Гомјеницу ускоро ће доћи крај. Најављена регулација корита ових ријека, опасност од њиховог излијевања у будућности, требало би да сведе на минимум.

У оквиру Тендерске групе 20, пројекта "Хитне помоћи и заштите од поплава у Републици Српској, који реализују Воде Српске", између осталог, биће дренирани колектори отпадних вода у ријеку Гомјеницу и уређен дио корита Милошевице. За израду пројектне документације и издавање грађевинске дозволе задужен је град Приједор.

- Постојећом пројектном документацијом предвиђено је облагање бетонском облогом корита ријеке Милошевице, израда мањих насипа на појединим дијеловима и израда мањих објеката на самом водотоку, као што су колски и пјешачки прелази - каже Тихомир Тимарац, в.д. начелника Одјељења за комуналне послове града Приједора.

Укупна вриједност пројеката из Тендерске групе 20 је око 6.400.000 КМ, а почетак њихове реализације планиран је након завршетка пројектне процедуре и избора извођача радова.