latinica  ћирилица
23/05/2018 |  15:47 ⇒ 16:08 | Аутор: СРНА

Којић: У Бањалуци треба да постоји информативни центар о раду суда у Хагу

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић истакао је да би у Бањалуци требало да постоји Информативни центар о раду Међународног кривичног суда за бившу Југославију /МКСЈ/, исто као што постоји у Сарајеву, јер је БиХ састављена од два ентитета.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Центар је отворен у Сарајеву и ми желимо такав један да буде и у Бањалуци. Важно је нагласити да ми не реагујемо на посљедицу, већ предузимамо кораке како бисмо успоставили такав информациони центар и у Бањалуци", изјавио је Којић.

Којић се данас у Источном Сарајеву састао са шефом кабинета и главном правном савјетницом предсједника Механизма за међународне кривичне судове /ММКС/ Габријел Мекинтејер /Габриелле МцИнтyре/ током којег је исказана жеља да се отвори један такав центар и у Бањалуци.

"Састанак је био коректан и предочено је које су могућности Механизма које могу да пруже како би он био успостављен, а ми смо рекли шта ми можемо, које трошкове да сносимо и финансијске и материјалне, те да обезбиједимо и простор за такав центар", истакао је Којић.

Састанак је требало да буде одржан са предсједником Механизма за међународне кривичне судове Тедором Мероном, али он из здравствених разлога није ни допутовао у Сарајево.

Којић је нагласио да су у претходном периоду инсистирали и тражили од предсједника Механизма за међународне кривичне судове, а раније и од предсједника Хашког трибунала да се обаве консултације у вези с отварањем Информативног центра о раду Међународног кривичног суда за бившу Југославију у Бањалуци.

"У складу с тим имамо закључак Владе Републике Српске да почнемо преговоре са Хашким трибуналом и Механизмом за успостављање таквог центра, имајући у виду да је такав центар успостављен у Сарајеву. Ово је веома битно, јер када буде коначно рјешавање питања хашке архиве ми ћемо имати добру полазну основу, јер имамо информациони центар у Бањалуци и Сарајеву тако да поштујемо у потпуности закључке Владе и Народне скупштине који су у вези са архивом Хашког суда", нагласио је Којић.

Напоменувши да је ово први састанак, Којић је навео да постоји обећање Мекинтејерове да ће разговори бити настављени и у наредном периоду.

"О исходу данашњег састанка биће упознат и предсједник Мерон, а конкретан одговор могли би да добијемо веома брзо и да наставимо даље активности када је ријеч о успостављању центра у Бањалуци", нагласио је Којић.

У сарајевској Вијећници отворен је Информативни центар о раду Међународног кривичног суда за бившу Југославију МКСЈ/, који садржи архиву и омогућава грађанима електронски приступ.

Отварањем Информативног центра успостављена је и оригинална судница Хашког трибунала коју је МКСЈ донирао Сарајеву.