latinica  ћирилица
13/08/2018 |  16:20 ⇒ 14/08/2018 | 09:58 | Аутор: РТРС

Инвалиди рада траже изједначавање права на накнаду и категоризацију инвалидности

Предсједништво Савеза инвалида рада Републике Српске на сједници којој је присуствовао и ресорни министар Миленко Савановић, затражило је изједначавање права инвалида рада на новчану накнаду за тјелесно оштећење, категоризацију инвалида рада у складу са важећим прописима о ПИО и могућност остварења права на личну инвалиднину и стварање услова за могућност бањског лијечења.

 Из Министарства стиже увјерење да ће урадити све што је у њиховим могућностима.

- Договорено је да они доставе у писаном облику шта би, према њиховом мишљењу, требало да се уради. Они траже категоризацију инвалидности и да се, осим процента умањене способности рада, наведе група инвалидности - рекао је Савановић за Срну након састанка.

Савановић је навео да се инвалиди рада жале на недостатак разумијевања послодаваца, управо због непрецизирања категорије.

- Проблем је у томе што љекарске комисије користе термин преостале радне способности, што је широк појам. Спомињали су и додатак на инвалидност који је заиста симболичан и максимално износи 30 КМ - навео је Савановић.

Савановић је додао да инвалида рада у Српској има максимално до 400, те да додатак на инвалидност не би захтијевао велика средства.