latinica  ћирилица
18/09/2018 |  12:24 | Аутор: СРНА

Грабовац: Опструкција ексхумација Срба убијених током рата

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац изјавио је да Институт за нестала лица и Тужилаштво БиХ опструишу ексхумације српских жртава рата на подручју Брода и Посавине.
Марко Грабовац - Фото: РТРС
Марко ГрабовацФото: РТРС

Коментаришући за сутра најављену ексхумацију у Броду и Дервенти у којима се трага за посмртним остацима жртава хрватске националности, Грабовац сматра неприхватљивим да Тужилаштво и Институт за нестала лица БиХ имају селективан приступ у ексхумацијама и идентификацијама у БиХ.

"Породице српских жртава рата из Републике Српске узалуд годинама чекају на ексхумације српских масовних и појединачних гробница на подручју Посавине упркос великом броју захтјева за ексхумацијама које су прослијеђене Тужилаштву БиХ", рекао је Грабовац Срни.

Грабовац, који је и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ, рекао је да је очекивао да ће Институт за нестала лица БиХ сутра започети ексхумације на подручју Брода и Посавине, тражећи жртве протеклог рата без обзира на њихову националност.

"Неприхватљиво је да нема ексхумација српских жртава рата на подручју Посавине гдје су хрватско-муслиманске снаге током протеклог рата починиле стравичне злочине над Србима и да за те злочине нико није процесуиран", каже Грабовац.

Грабовац је навео да се само на подручју Брода трага за више од 40 српских жртава.

У мјесту Грк на локацији старог Фудбалског игралишта у Броду сутра ће почети ексхумација у којој се трага за посмртним остацима једног припадника Хрватског вијећа одбране, потврдила је Срни портпарол Института за нестала лица БиХ Лејла Ченгић.