latinica  ћирилица
26/09/2018 |  22:38 ⇒ 27/09/2018 | 13:15 | Аутор: РТРС

ДОДИК У ТЕЛЕРИНГУ: Вучић потврдио да се странци мијешају у изборе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је мијешање страних амбасада у изборе у БиХ евидентно, што је потврдио и предсједник Србије Александар Вучић, те да то знају сви грађани Српске.

- Странци не престају да се мијешају. Они од својих пулена овдје траже одређене ствари, сматрајући да ћемо их сви прихватити јер су представници неке велике земље. Међутим, ја их не прихватам и не бојим их се - рекао је Додик у емисији Телеринг.

Он је навео да је видљиво да су странци заузели навијачку позицију у БиХ, о чему је предсједник Србије говорио и што сви у Српској знају.

Додик је рекао да је амбасадору Велике Британије у БиХ Метјуу Филду пренио да амбасадори не треба да се мијешају у унутрашње ствари, те да је руководство Српске морало да буде обавијештено о доласку 40 британских обавјештајаца.

- Морате нас обавијестити о њиховом доласку како бисмо ми то процијенили, а не да сазнамо од вашег министра спољних послова да они долазе да се баве, они ће рећи, "фер и поштеним изборима". Баве се изборима, али фер и поштеним за њих - рекао је он.

Предсједник Српске је нагласио да је увијек штитио Републику Српску, али да су је други, попут бившег виског представника у БиХ Педија Ешдауна, рушили.

- Да нисмо стали у одбрану Републике Српске 2006. године Српске више не би било, не би било њене полиције и многих других институција. Све што сам радио, радио сам да заштитим Републику Српску. С друге стране сам имао Педија Ешдауна и друге високе представнике који су то рушили - истакао је Додик.

Он је рекао да је Ешдаун рушио Дејтонски споразум, иако је био задужен за његово провођење, а не за мијењање.

- Покушао је да ломи све што је могао, али мене није сломио. Мислим да је будућност БиХ једино што је успјешно сломио - сматра Додик.

Предсједник Српске је рекао да би бивши високи представник требало да одговара због рушења међународног споразума.

- Рушио је Дејтонски споразум и успио да не одговара јер су га штитили међународни кругови, а ми били недовољно јаки да покренемо то питање. Он у својој књизи "Мачеви и плугови" пише да је дошао да промијени Дејтонски споразум. Само та реченица је довољна да оде у затвор - навео је Додик.

Он је истакао да се Ешдаун плаши промјене политике и покретања питања одговорности, али да ће се потрудити да пронађе формалне разлоге за тужбу против бившег виског представника.

Милорад Додик, гост емисије Телеринг (Фото: РТРС)

Када је ријеч о кандидатури за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, Додик је рекао да не намјерава интензивно да иде у Сарајево, да је та инстутуција лоцирана у Федерацији БиХ, али да се послови могу обављати и са другог мјеста, на примјер из Административног центра Владе Српске у Источном Сарајеву.

Говорећи о посјети министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Републици Српској, Додик је рекао да је та посјета договорена прије годину и по, када је зачета идеја о градњи Српско-руског центра и храма у Бањалуци.

- У пропутовању Сарајевом и у доласку у Бањалуку, срео се с неким људима који сада од тога праве политику. Лавров, као врхунски свјетски дипломата, не заслужује таква "испирања" - нагласио је Додик у Телерингу.

Читаву емисију можете погледати овдје: