latinica  ћирилица
10/10/2018 |  19:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Скандал због намјештања у Белгији, приведен и српски менаџер!

Белгијска полиција привела је српског фудбалског менаџера Дејана Вељковића, заједно са тренером Клуб Брижа Иваном Леком, због сумњи у намештање утакмица, прање новца и корупцију.
Фудбал и новац - Фото: Screenshot
Фудбал и новацФото: Screenshot

Медији наводе да су у операцији "Чиста рука" главни осумњичени агенти Мођи Бојат и Вељковић, а међу истакнутима су и бивши тренер Андерлехта Херман ван Холсбек и судије Себастијан Делферир и Барт Вертентен.

Полиција претреса и клупске просторије белгијских великана Брижа и Андерлехта.

Вељковић има веома добре контакте са белгијским клубовима, посебно са Мехеленом, Локереном и Брижом, чији је тренер Леко, због чега је посредовао у многим трансферима фудбалера.

Белгијско тужилаштво је саопштило да су у тој земљи изведене 44 полицијске акције, као и још 13 у Србији, Црној Гори, Македонији, Француској, Луксембургу и на Кипру, у оквиру истраге о финансијским преварама и намјештању фудбалских утакмица.

Наводи се да је једногодишња истрага везана за фудбал дошла до доказа о "сумњивим финансијским операцијама" спортских менаџера и указала на "могућ утицај на утакмице" током прошле сезоне.

Намјештање утакмица угрожава интегритет спорта, изјавио је белгијски министар правде Коен Генс.

Власти су саопштиле да су циљ акције менаџери, судије, бивши адвокат, рачуновође, јувелири, новинари и да је истрага била усредсређена на активности везане за криминалне организације, прање новца и личну корупцију.

Акција је спроведена у готово цијелој Белгији, а спровела су је 184 полицајца у земљи и 34 у иностранству.

Наводи се да су неки менаџери крили од власти износ провизије приликом трансфера, исплате играчима и тренерима, избјегавајући плаћање пореза.