latinica  ћирилица
10/10/2018 |  23:02 ⇒ 23:13 | Аутор: sputniknews.com

Најџел Кенеди отворио 50. Бемус

Чувени британски виолиниста Најџел Кенеди отворио је вечерас јубиларне, 50. Београдске музичке свечаности изванредним концертом у Сава центру у Београду.
Најџел Кенеди (Фото: Танјуг/Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Најџел Кенеди (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

- Увијек се радујем када свирам за београдску публику - рекао је Кенеди на почетку концерта под називом "Од Баха до Гершвина".

Почетак златног, 50. Бемуса означио је звук фанфара, након чега се публици обратила оперска дива Радмила Бакочевић. Она је истакла да је Бемус српско културно насљеђе које треба његовати и за будуће генерације и пожељела тој манифестацији још много година успјешног постојања.

Након пригодног филма, који је подсјетио публику на богати историјат Београдских музичких свечаности, на сцену је изашао најтиражнији свјетски виолиниста који је, поздрављајући београдску публику, подсјетио да је ово његово шесто гостовање у Србији.

Кенеди је концерт започео дјелом свог омиљеног композитора Јохана Себастијана Баха, Фугом из Сонате бр. 1 за виолину у г-молу.

Услиједила је жанровски разноврсна композиција "Мађионичар из Лублина", чији је аутор, како је духовито примијетио Кенеди, "његов други омиљени композитор", односно он сам.

У виртуозно изведеном дјелу у пет ставова, Кенеди се опробао и на клавиру, у пратњи уиграног тима музичара, састављеног од двојице гитариста, челисте и контрабасисте. Композиција је инспирисана истоименом књигом Исака Башевиса Сингера, посвећеној животу у јеврејским градићима у старој Пољској.

- Сингер описује заједницу која је заувијек изгубљена, а музика покушава да ухвати ритам и боје тог свијета - објаснио је Кенеди у најави концертног програма.

Други дио концерта чинио је избор композиција Џорџа и Ајре Гершвин. Кенеди је Џорџа Гершвина заволио још као младић, због мелодичности његових композиција. У дјелу чувеног композитора Кенеди проналази "фузију џеза и класичне музике, прекрасне мелодичне утицаје јеврејске културе и јединствену енергију Њујорка".

Кенедија као пијанисту публика је била у прилици да чује и током другог дијела концерта, у сјајном гершвиновском џезу. Додатну драж Кенедијевом наступу дала је његова, као и увијек, непосредна и ведра комуникација с публиком.

Репертоар Најџела Кенедија обухвата разне музичке жанрове, од класике до Џимија Хендрикса. Наступао је и с рок легендама као што су Пол Макартни и Роберт Плант, свирао за британску краљевску породицу и сарађивао с бројним водећим свјетским оркестрима.

Похађао је школу чувеног Јехудија Мењухина, који се лично побринуо за његову стипендију, а потом и престижни Џулијард.

Кенеди је посебно наклоњен џез музици, а то је изразио обрадама нумера као што су "Summertime", "They Can‘t Take That Away from Me" и "Porgy and Bess" на албуму "Kennedy Meets Gershwin", који је објављен поводом 120 година од рођења Џорџа Гершвина.

Публика 50. Бемуса ће бити у прилици да до 20. октобра ужива и у наступу руског пијанисте Вадима Руденка, корејског виолинисте Едвина Кима, мексичког тенора Рамона Варгаса, Шарун ансамбла који чине солисти Берлинске филхармоније, Бродски квартета, Београдске филхармоније и многих других.