latinica  ћирилица
22/03/2024 |  11:34 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Потез ЕУ дјелује цинично, будући да је БиХ и даље протекторат

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је за циничном одлуку Брисела да покрене приступне преговоре са БиХ, а да се претходно није потрудио да буде ослобођена неоколонијалних стега.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

- И данас у БиХ имамо самозваног високог представника и нелегални судски процес против изабраног демократског председника једног ентитета, тако да овај потез делује цинично - изјавио је Анђелковић.

Анђелковић је рекао да је Републике Српска све вријеме чврсто на позицијама Дејтонском мировног споразума који ниједоном није нарушила, а да је они који га руше цинично нападају да води политику сеператизма.

- То је прворазредни безобразлук, а ЕУ ако, заиста, жели да промовише европске вредности морала би да одустане од те политике. Ово до сада још не указује да се иде у том смјеру - навео је Анђелковић.

Он је исказао сумњу у добре намјере Брисела.

- Брисел тиме што је донео одлуку о отварњу приступних преговора са БиХ вероватно нема добру намјеру, вјероватно се ради о посебној и врло перфидној игри где би се сада наводно показала добра воља, а онда тражили нови уступци да се сваки застој у преговорима оптуживала Бањалука, уз тврдњу да би грађани боље живјели када би се се са Бриселом регулисали односи - указао је Анђелковић за Срну.

Према његовим ријечима, све оно што је Запад раније покушавао на плану централизације БиХ и отимања Републици Српској дејтонских овлашћења, сада ће вјероватно радити на много софистициранији начин, уз европска преговарачка поглавља.

Он је додао да сама прича о европским интеграцијама не мора да буде негативна, али да је негативна злоупотреба те теме.

- Видели смо да је Србија на тај начин доведена у стање да јој је практично отето Косово и Метохија и Србија, колико год нас болело отимање Косова и Метохије, ипак не губи државност, а овде ће се радити о покушају потпуног анулирања државности Републике Српске због наводних евроинтеграција - сматра Анђелковић.

Европска комисија јуче је донијела одлуку о отварању приступних преговора између БиХ и ЕУ.