latinica  ћирилица
22/03/2024 |  17:40 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Двије и по деценије од НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе; Колике сау данас посљедице? (ВИДЕО)

Нелегална агресија НАТО-а на Савезну Републику Југославију 1999. године означила је суноврат морала и правде и била увод у данашње догађаје и сукобе у свијету, речено је на међународној коференцији "Од агресије до новог праведног поретка", која се одржава у Београду.
НАТО бомбардовање Београда (фото:Танјуг/Владимир Димитријевић) -
НАТО бомбардовање Београда (фото:Танјуг/Владимир Димитријевић)

На дводневном скупу, организованом поводом 25 година од почетка НАТО бомбардовања Србије и Црне Горе, учествују угледни научници и стручњаци из Србије и цијелог свијета.

НATO агресија је догађај без преседана у новијој историји свијета.

Учесници конференције сагласни - алијанса је починила злочин према Србији и Црној Гори, српском народу и међународном праву.

На дан када је почела нелегална и нелегитимна агресија НАТО - а право је поражено, а правда погажена.

- Данас са сигурношћу можемо рећи да је то био преломни историјски догађај који је био увод у оно са чим се свијет данас суочава, да је сама агресија представљала суноврат правде и морала и да је била дубоко, дубоко неправедна - рекао је Милош Вучевић, министар одбране Србије.

Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије нагласио је да је потпуно јасно да је најмоћнији војни механизам на свијету СРЈ бомбардовао са циљем да јој отме Косово и Метохију, и том циљу је, како наводи, било апсолутно све подређено.

Поручено је да нема оправдања за злочине НАТО-а учињене над српским народом, над којим је демонстрирана сила чије посљедице осјећамо и данас.

- Страдало је 2.500 цивила, више од 750 припадника полиције и војске, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здарвствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири - казао је Братислав Гашић, министар унутрашњих послова Србије.

Оружана агресија је завршена прије четврт вијека, али, кажу учесника конференције, у другим видовима она се наставља.

Поручују - српски народ памти и не заборавља.

- За Европу – ово је подсјећање да је НАТО 1999. године вратио рат на тло Европе, први рат послије Другог свјетског рата, да је то учинио под лажним изговорима и да је те лажи онда искористио као преседан за интервенције широм свијета - категоричан је Живадин Јовановић, предсједник Београдског форума за свет равноправних.

Руски народ је прије 25 година изашао на улице и јасно исказао подршку српском народу, каже академик Јелена Гускова, уз оцјену да је НАТО агресија била планирана.

- Они нису постигли тај циљ који су хтјели – нису побиједили народ, нису побиједили идеју српства и то најважнија ствар, али по мом мишљењу – Срби су бранили границу праведности у свијету - јасна је Гускова.

Поводом четврт вијека од почетка НАТО агресије, у Дому Војске Србије отворена је изложба фотографија, а у Југословенској кинотеци одржава се међународна смотра документарног филма о овој теми.