latinica  ћирилица
22/03/2024 |  19:14 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Без Српске не би било зеленог свјетла из Брисела - еуфорију смањити (ВИДЕО)

Одлука Европског савјета о отварању преговора са БиХ озбиљна је међународна побједа Републике Српске. Европски савјет потврдио је дејтонску структуру БиХ. Ово је порука званичника Републике Српске. Истичу, Српска на путу до Брисела мора да остане видљива, а свако евентуално наметање одлука значиће крај европског пута БиХ. Главни преговарач с Бриселом мора бити из Републике Српске, категоричан је предсједник Републике Милорад Додик. Све ће надгледати српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.
Милорад Додик, конференција за новинаре - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад Додик, конференција за новинареФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Нисмо еуфорични. Нисмо ни потиштени. Рационално приступамо. Нема заоибилажења процедура.

Договор три народа и два ентитета је кључан. Нема укидања ентитетског гласања ни промјене устава.

Наметање било каквих одлука на европском путу је неприхватљиво. Ако се било ко дрзне, БиХ није на том путу. Ово је порука предсједника Српске Милорада Додика.

- Уколико се било шта наметне, заустављен је европски пут и Република Српска више није на том путу. Ако било шта наметне везано за изборни закон, а поготово за имовину, ми остајемо при ранијим тврдњама. Ми ћемо донијети свој закон, а ако се дрзне да задире у имовину, ми ћемо донијети нашу одлуку о статусу Републике Српске - јасан је Додик.

Да одлука Европског савјета искључује неизабране странце који би да мијењају Устав, и да европски пут припада домаћим структурама, сагласна и Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва.

Категорична је – без Републике Српске не би било ни реформи које су БиХ приближиле Европској унији.

- Оно што желим да видим на сцени јесте преговарачки процес, а не преварантски процес. Преговарачки процес значи да у оквиру својих надлежности и капацитета уставних сви треба да заузимамо мјесто у оквиру преговарачких структура, да оне треба да буду кредибилне, а то значи да нема никаквих интервенција са стране - рекла је Цвијановић.

За предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића, ово је побједа Републике Српске и шамар Савјета Европе Кристијану Шмиту и онима који су опструисали европски пут БиХ.

- Рушење Дејтона иде са ове друге стране, то је мој страх, јер ја очекујем ову реакцију, јер свима је јасно да је ово био велики шамар Шмиту и онима који разваљују могућност да се ми сами договарамо - навео је Стевандић.

Наметања не смије бити, категоричан је и премијер Српске Радован Вишковић.

Другом ентитету послао је поруку, ако мисле европским путем, сва питања морају бити ријешена унутрашњим консензуом.

Поруку је послао и Европљанима.

- Једини бенефит који видим као предсједник Владе Републике Српске је - ваљда нас неће сад поново лагати око приступа европским фондовима. До сада је увијек одлаган нашим приступом, ето нисте добили преговарачки статус - казао је Вишковић.

А тај статус добрим дијелом заслуга је Републике Српске.

Зато је данас порука и да је "зелено свјетло" њена озбиљна међународна побједа и потврда политике руководства да се афирмишу европске вриједности и Дејтонска БиХ.

- Ми не одустајемо од наших циљева. Наших политика. И оно што ћемо сигурно, кредибилно, испоручити нашим партнерима из Федерације БиХ јесте, прије свега да заједно донесемо одлуку да нам високи представник, односно канцеларија ОХР-а не треба - категоричан је Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Сребренка Голић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске става је да се наметнутим законима не иде у ЕУ.

- Не иде се ни силом, ни шибањем одређених политичара и људи који живе на овим просторима - рекла је Голићева.

А пред политичарима на овом простору, тешки су задаци. За Српску, онај најважнији – Закон о Уставном суду БиХ и одлазак страних судија, о чему би требало да се договори воде у априлу.

Да ће ићи тешко дало се наслутити након бошњачке блокаде Дома народа, када је на дневни ред дошао сличан закон.

- У тој већини Бошњака који су изашли, био је представник Тројке, говори о томе да ћемо имати додатних проблема. Зато је важно да у вријеме када славе, ми јасно кажемо ДА, чекамо да испуните раније дате обавезе и да нас више не лажете и не варате, нећете то урадити - додао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Не смије бити превара ни у вези са измјенама Изборног закона. Онај који је ХДЗ-ов лидер Драган Човић упутио Савјету министара има његову подршку. Нема ништа против да састав ЦИК бирају оба дома парламента БиХ.

- ЦИК је узурпирао право избора, он нема право да проводи изборе на локалном нивоу за органе Републике Српске, то је противуставно што су узели. И то мора да буде ријешено кроз ову причу о преговорима - казао је Додик.

Пут ка Европској унији није пут институција БиХ, већ ентитета и народа.

Они су власници тог процеса, истиче Додик.

Тај пут "надгледаће" Жељка Цвијановић. Главни преговарач са Ервопском унијом биће из Републике Српске.