latinica  ћирилица
27/03/2024 |  10:49 ⇒ 11:14 | Аутор: СРНА

Клокић: Наметнутом одлуком БиХ враћена неколико корака уназад

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да је наметнута одлука Кристијана Шмита о техничким измјенама Изборног закона вратила БиХ неколико корака уназад на европском путу.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

- Тачно је да је један од 14 кључних приоритета везан за измјене које треба да доведу до транспарентнијих избора, како је то навела Европска комисија, али свако рјешење које се намеће није добро – било да долази од неког ко јесте високи представник, а поготово не од човјека који нема легитимитет да намеће такве одлуке - рекао је Клокић.

Он је подсјетио да Шмита од дана његовог доласка Српска не признаје јер није изабран у складу са релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН и нема легитимитет да се представља онако како то тренутно чини, нагласивши да је потребно вратити домаћим политичарима да они одлучују о својој судбини и да они доносе рјешења.

Клокић је прецизирао да се та рјешења односе и на изборни закон, као и на све остале кључне приоритете које је Европска комисија рекла да БиХ треба да испуни.

Он је за Срну рекао да неки сматрају да БиХ и даље треба да буде протекторат, да испуњава жеље одређених странаца, да се уређује по њиховој жељи и вољи, а не по вољи народа.

- У овом случају имате ситуацију у којој Шмит, који је нелегитиман, намеће одређене одлуке и, ма колико оне биле техничке, оне су катастрофалне за европски пут БиХ - додао је Клокић.