latinica  ћирилица
27/03/2024 |  13:08 | Аутор: РТРС

Отварање погона компаније "Мале" - промоција Српске

Министарство привреде и предузентиштва Републике Српске саопштило је да се крајем априла може очекивати отварање новог погона компаније "Мале" у Лакташима која већ послује у Српској.
Министарство привреде и предузетништва - Фото: РТРС
Министарство привреде и предузетништваФото: РТРС

Министарство наводи да је отварање новог погона компаније "Мале" показатељ да се одлука да се инвестира у Републику Српску у претходном периоду показала као одличан избор јер су услови пословања у Српској повољни.

Додају да су овакве инвестиције порука другим инвеститорима када је ријеч о Републици Српској, али и Лакташима као локалној заједници.

Будући да је ријеч о озбиљној компанији, чланици велике међународне корпорације, из Министасртсва су истакли да се може очекивати да ће њихов примјер бити један од промотера Републике Српске.

- Осим тога, за привреду Републике Српске је битно да се у производном процесу у што већој мјери користе нове технологије, чиме се повећава ефикасност - нагласили су из Министарства.

Тиме се, према њиховом мишљењу, стварају услови за отварање квалитетнијих и боље плаћених радних мјеста, обучава се радна снага за примјену нових технологија, а тиме се индиректно утиче и на образовни систем, кроз захтјеве за измјеном наставих планова и програма.

- Осим запошљавања, знатан утицај инвестиција има и на спољнотрговинску размјену будући да је извозно орјентисана. Може се очекивати и да ће дио домаћих привредника бити партнери овој компанији у пословању, чиме се утиче и на њихово запошљавање - навели су из Министарства.

Из ресорног министарства су навели да су за више већих инвестиционих пројеката, било да је ријеч о потпуно новом пројекту или новој производној линији, у току припреме или су у фази изградње, посебно у областима металопрерађивачког сектора, производње финалних производа из области дрвопрераде, те из области целулозно-папирне индустрије.

Стратегијом привлачења страних инвестиција у Републику Српску за период 2021-2027. годину, коју је Влада Српске усвојила 2021. године, као основни циљ дефинисано је повећање обима страних инвестиција које воде ка повећању ефикасности, односно које воде до повећања стопе раста, запослености свих фактора производње и преносу савремених технологија.