latinica  ћирилица
28/03/2024 |  13:50 ⇒ 13:51 | Аутор: СРНА

Усредсредити се на позитивне ствари помјерања казаљки напријед

Милиони људи ће у наредним данима и седмицама патити због изгубљених 60 минута за спавање због помјерања казаљки напријед, а стручњаци кажу да је пожељно фокусирати се на позитивне ствари љетног рачунања времена.
Сунчано - Фото: РТРС
СунчаноФото: РТРС

Стручњаци скрећу пажњу на то да током љетног рачунања времена сунце касније зађе, вечери су дуже и "може се сједити на балкону до каснијих сати док птице пјевају".

Неколико десетина земаља у Европи помјера казаљке у ноћи са 30. на 31. март. Аустралија, Нови Зеланд и дијелови Блиског истока и Јужне Америке то ће урадити у априлу, пренијела је агенција ДПА.

Онима који су забринути због губитка сна стручњаци поручују да је корисно фокусирати се на позитивне ствари, а не на страх да би сат који недостаје могао да избаци лични тјелесни часовник из равнотеже.

- Ако данима унапријед почнете да бринете о могућим проблемима, то може да доведе до самоиспуњавајућег пророчанства - изјавио је професор Маркус Гош, предсједник Њемачког друштва геријатрије.

Он је додао да сам страх може да доведе до тога да људи лоше спавају или се осјећају уморно у данима након што казаљке часовника буду помјерене напријед.

Нема научних доказа да су старији људи генерално мање способни да се прилагоде промјени рачунања времена, посебно зато што је тијелу ионако потребно мање сна у старости. Према Гошу, многим људима је довољно шест сати ноћног спавања.

Онима који већ сада лоше спавају и осетљивији су на промјену рачунања времена Гош савјетује да ово схвате као прилику да испитају сопствене навике спавања.

- Ово значи да се запитате: "Како да се припремим за спавање?" и "Како да се придржавам одређених правила?" - рекао је њемачки стручњак и додао да је можда потребно искључити телевизор сат времена прије спавања и умјесто тога нешто прочитати.

Поред тога, указао је Гош, треба избјегавати тешке оброке и алкохол прије спавања.