latinica  ћирилица
28/03/2024 |  15:36 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

У Бањалуци Међународни научни скуп "Савремени изазови и пријетње безбједности" (ВИДЕО)

Факултет безбједносних наука, домаћин је Међународног научног скупа "Савремени изазови и пријетње безбједности". Готово 50 радова из шест земаља, представљено је на скупу са једним задатком - дати одговор на који начин реаговати у кризним безбједносним ситуацијама.
Факултет безбједносних наука у Бањалуци - Фото: РТРС
Факултет безбједносних наука у БањалуциФото: РТРС

Од бројних безбједносних изазова, тероризам је у центру паже академске заједнице, али и оних који се у пракси баве питањем безбједности.

Код нас, на срећу, осам година није било терористичких напада - порука је домаћина скупа.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске чинило је доста потеза и мјера да се нама од напада у Зворнику није догодио терористички напад. Мислим да и с друге стране, иза ентитетске линије постоје велики напори и полиције и служби безбједности да се то више код нас у БиХ не догоди - рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

О тактичкој сарадњи и стратешкој борби између Русије и Турске на Балкану, у свом научном раду, бавила се Дарина Григорова, професор историје на Историјском факултету "Свети Климент Охридски" у Софији.

- Мислим да ће резултирати свакако тиме да ће Турска бити неутрална зато што Русија има веома добре тактичке намјере. Једини фактор који штити Балкан од Турске и Америке, то је управо Русија - јасна је Григорова.

Интернет и друштвене мреже такође су пријетња безбједности и безбједносни изазов.

- На фин начин то раде одређене службе. Ту је важна улога и модератора тих мрежа и тиме се без испаљеног метка могу мијењати режими, освајати тржишта и друго. То је веома значајан фактор који иначе не доживљавамо на тај начин - навео је Стево Јаћимовски, редован професор у пензији Криминалистичко-полицијског универзитета у Београду.

Од готово 50 радова, на тему "Савремени изазови и пријетње безбједности", највише их је стигло из Руске Федерације - чак 16.