latinica  ћирилица
28/03/2024 |  22:07 | Аутор: СРНА

На Јахорини почела манифестација "Сусрети српских земаља"

На Јахорини је вечерас почела културно-спортска манифестација "Сусрети српских земаља" која је окупила 220 учесника из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Хрватске с циљем афирмације српске културе и традиције.
Јахорина, "Сусрети српских земаља" - Фото: СРНА
Јахорина, "Сусрети српских земаља"Фото: СРНА

Предсједник Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда Љубинко Стојановић изјавио је новинарима да је слоган овогодишње манифестације "30 година постојимо у саборности Србије и Српске".

Стојановић је истакао да је манифестација настала из идеје да се Срби окупе и обједине, а да је Јахорина одабрана као мјесто на којем може да се покаже саборност и јединство.

- Прве године када смо били на Јахорини отпочели смо нашу манифестацију светосавском химном. Светосавље је нешто што нас све окупља - рекао је Стојановић и додао да ће освештане иконе Светог Саве бити додијељене заслужним појединцима који су помагали организаторима свих ових година.

Он је додао да је манифестација окупила културно-умјетничка друштва и све оно што има значајне вриједности у области културе.

Стојановић је навео да ће сутра у 17.00 часова у Културном центру Источно Сарајево бити уприличена академија поводом пет година од смрти српског пјесника Добрице Ерића, на којем ће учествовати Српски православни појци из Београда, пјевачка група "Просвјета" из Вуковара, "Српски вез" из Куманова, пјевачи, те бити проглашен побједник литерарног конкурса о теми "Сви моји преци".

Хелена Инић из Грачанице каже да је први пут на Јахорини, да јој је драго што учествује на манифестацији која његује српску културу и традицију, а своје умијеће показаће сутра на свечаној академији.

Свечано отварање "Сусрета српских земаља" планирано је у суботу, 30. марта, на Палама, а своје умијеће представиће два национална ансамбла "Венац" и "Коло", уз анасамбле са Пала, Бањалуке, из Хрватске и Сјеверне Македоније.

Идеја и припреме за манифестацију "Сусрет српских земаља" почели су 1994. године, а први "Сусрети" организовани су ратне 1995. године и од тада уз културне, спортске и хуманитарне садржаје сваке године окупљају Србе из региона и дијаспоре, са изузетком прекида током НАТО агресије на СРЈ 1999. године и пандемије вируса корона током 2020 и 2021. године.

"Сусрети српских земаља" се одржавају у организацији Удружења за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" из Београда, Представништва Републике Српске у Србији и уз помоћ дугогодишњих пријатеља манифестације и трајаће до недјеље, 31. марта.