latinica  ћирилица
29/03/2024 |  08:37 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Видовић: Санкцијама ускраћена основна људска права (ВИДЕО)

Према Закону о банкама свако у Српској има право на рачун како би му била исплаћена његова примања. То право је увођењем санкција појединим физичким и правним лицима у Српској сада ускраћено, рекла је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је гостујући у нашем Јутарњем програму нагласила да тзв. ОФАК-ова листа санксцонисаних у нормалним државама није обавезујућа.

- У закону о банкама стоји да се рачуни не могу затворити, само се не могу отворити нови рачуни. Тако да сви они који су морали затворити рачуне могу да туже банку и добиће на суду - тврди Видовићева.

Због тога, каже министарка, лица на ОФАК-ове листе добровољно отишли у банке да угасе рачуне, како банке не би биле санкционисане и како не би дошло до гашења привредних субјеката.

- Овим потезом угрожено је основно људско право, јер ти људи не могу да подигну плату, искључени из из било каквих трансакција и морају радити само са готовим новцем - навела је Видовићева.

Нечувено је, каже, да неко у Српској у 21. вијеку нема могућност да прими своју плату.

- У питању је апсолутно сила, а не примјена закона и ако се то не испоштује имаћемо још веће посљедице. Имаће негативних посљедица и правна лица не могу нормално да раде. На примјер Интеграл инжењеринг, као највећа компанија у Српској која има кредите из ЕБРД за велике послове које раде - навела је Видовићева.

Циљ ових санкција, каже она, је да се уведе немир у Српску и да се што је могуће више уништи њена економија и самосталност.

- Ипак, не требамо претјерано бити забринути због овога. На њихову жалост Српска ће опстати. Буџет функционише нормално, редовно се исплаћују плате, пензије, подстицаји, стипендије...- закључила је министарка финансија.