latinica  ћирилица
29/03/2024 |  13:05 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Кошарац са Момировићем: "Бањалука Експо 2024" озбиљна шанса за привреднике

Замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ и министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац разговарао је данас у Београду са министром трговине Србије Томиславом Момировићем.
Сташа Кошарац и Томислав Момировић - Фото: Уступљена фотографија
Сташа Кошарац и Томислав МомировићФото: Уступљена фотографија

У фокусу разговора било је учествовање делегације Србије на предстојећем Међународном сајму привреде "Бањалука Експо 2024".

Република Србија је земља партнер овогодишњег међународног сајма у Бањалуци, чији је покровитељ предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Кошарац изразио је захвалност Момировићу и привредницима из Србије који ће учествовати на овом важном догађају у Бањалуци, који ће бити одржан од 3. до 5. априла.

- Захваљујући организацији међународног сајма привреде, као и енергетских самита у Требињу и Бањалуци, Српска је постала препознатљива као регионални центар за дискусије о важним питањима у овим секторима - нагласио је Кошарац.

Момировић каже да је почаствован што ће имати прилику да отвори Међународни сајам у Бањалуци сљедеће недјеље и на панелу да представи потенцијале за додатно унапређење економских односа са БиX.

- Најважније је да ћемо представити Србију на међународном плану, не само као центар региона него и као важну и препознатљиву дестинацију у овом дијелу Европе - рекао је Момировић.

На састанку је било ријечи и о организацији међународне изложбе ЕКСПО 2027 у Београду.

- Чињеница да је Београд домаћин најзначајније свјетске изложбе најбоље говори о озбиљности и одговорности политике руководства Србије на међународном плану. Са аспекта спољнотрговинске политике, дефинитивно је ЕКСПО 2027 међу највећим успјесима Србије, поред Уговора о слободној трговини са НР Кином - нагласио је Кошарац.

Он је навео да ЕКСПО 2027 представља озбиљну шансу коју привредници из Српске и ФБиХ треба да искористе за презентацију и промоцију привредних капацитета Српске и ФБиХ. Наглашено је да ће модел наступа привредника из Српске и ФБиХ на ЕКСПО 2027 у Београу бити предмет усаглашавања у наредном периоду.

Министри Кошарац и Момировић разговарали су и о импелемтацији споразума у оквиру Трилатералног трговинског комитета БиХ – Србија – Турска, као и о сарадњи у оквиру ЦЕФТА Споразума.