latinica  ћирилица
29/03/2024 |  16:19 ⇒ 22:43 | Аутор: РТРС

Тренеру из Бијељине 12 година затвора због педофилије – полиција га није нашла у мјесту пребивалишта (ВИДЕО)

Првостепеном пресудом Окружног суда у Бијељини, Миленко Томић из Бијељине је осуђен на 12 година затвора за кривично дјело обљуба над дјететом млађим од 15 година. Међутим, Томић се није појавио у суду и највјероватније је у бјекству. Да Томић није био на кућној адреси још прије два дана потврдили су и у Полицијској управи Бијељина. У саопштењу Окружног тужилаштва наводе да су овакав слијед догађаја препознали, због чега су још у јануару довели у сумњу ефикасност поступка. Ко ће одговарати за овакав пропуст?
Суд у Бијељини - Фото: РТРС
Суд у БијељиниФото: РТРС

Миленко Томић се из кућног притвора јутрос није појавио у Окружном суду у Бијељини на изрицању пресуде којом је проглашен кривим за обљубу тринестогодишње дјевојчице .

- Рука правде ће га стићи и не може се довијека бити у бјекству - каже отац оштећене дјевојчице.

Неправоснажном пресудом Томић је осуђен на казну затвора од 12 година.

- Изречена му је казна затвора у трајању од 12 година , али је истовремено утврђено да је прекршио мјере забране, односно кућног притвора, што указје на то да се дао у бјекство. Суд му је одредио притвор - истакла је Татјана Савић, правна заступница оштећене.

Оптужница против Томића подигнута је 31. јануара 2022. године, а Окружни суд одредио му је притвор до изрицања пресуде, најдуже двије године од дана потврђивања оптужнице 1. фебруара 2022. године. Пуштен је из притвора након што је Окружни суд ову мјеру замијенио кућним притвором. У полицијској управи у Бијељини навели су да су Томића обилазили два пута дневно, а 27. 3 у вечерњим часовима утврђеноје је да није на кућној адреси и о томе одмах обавијестили Окружни суд. Тужилаштво, адвокати и породица дјетета раније су указивали да се са суђењем одуговлачи како би Томићу истекао притвор.



- Надамо се да више ни једно дијете он у свом животу неће успјети да дотакне  а камоли да уради нешто што је урадио нашем дјетету - каже мајка оштећене дјевојчице.

Поступак против Томића пратили су и представнци Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

- Само желимо да поручимо да је правосуђе показало да се брине о правима дјетета и поруку родитељима и дјеци да у случају насиља обавезно то пријаве јер правосуђе стоји иза њихових права - нагласила је Јованка Вуковић, замјеник омбудсмана за дјецу Републике Српске.

Оно чиме оштећени нису задовољни је што суд није досудио накнаду штете малољетници, што, како кажу, подразумијева да она у парничном поступку треба да поново свједочи и да се поново трауматизује. У том дијелу пресуде, оштећени ће уложити жалбу.