latinica  ћирилица
18/04/2024 |  08:36 ⇒ 10:23 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Желимо у ЕУ као заједницу суверених земаља у којој одлуке доносе представници грађана

Република Српска жели да буде у ЕУ као заједници слободних и суверених земаља у којој одлуке доносе представници грађана у институцијама, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Ми сматрамо, уколико желимо да се крећемо према ЕУ, да је та унија заједница слободних и суверених земаља, да је то друштво у којем и ми желимо да будемо - истакао је он.

Ковачевић је нагласио да БиХ не треба да буде дио ЕУ уколико ће и даље да постоји некакав странац којег нико није звао, нико није изабрао, именовао, није му дао мандат, ни надлежности и који ће умјесто институција, грађана и њихових политичких представника да намеће одлуке и законе.

- То онда дефинитивно није нешто гдје ми желимо да будемо и да припадамо - нагласио је Ковачевић.

Он је навео да је дат један период да Кристијан Шмит сам повуче наметнути Изборни закон, иако, како је рекао, СНСД није претјерано увјерен да до тога може да дође, те додао да је дат и простор партнерима у власти на нивоу БиХ да, као представници институција, грађана и народа у БиХ, заједно неке одлуке прогласе ништавним и донесу замјенске.

- Уколико до тога не дође онда улазимо у један озбиљан период. Република Српска ће усвојити свој Изборни закон и, у складу са Уставом и важећим Изборним законом, спровести онај ниво избора на који Република Српска има право - рекао је Ковачевић за РТС.

Говорећи о Шмиту, Ковачевић је потврдио да је он управо оно што је рекао и предсједник Србије Александар Вучић након сусрета с њим, дакле, само Кристијан Шмит.

- То је управо оно што ми говоримо све ово вријеме - њемачки држављанин који тренутно борави у БиХ и даје себи за право нешто што нико нема право ни у једној држави у свијету, а поготово не у Европи - нагласио је Ковачевић, који је и делегат у Клубу српског народа у Дому народа Парламентране скупштине БиХ.