latinica  ћирилица
25/04/2024 |  14:42 | Аутор: РТРС

Фонд здравственог осигурања: Одобрено кредитно задужење од 100 милиона КМ

Управни одбор Фонда здравственог осигурања Републике Српске одобрио је кредитно задужење Фонда од 100 милиона КМ како би заштитио достигнути ниво права пацијената, као и исплату редовних транши здравственим установама од којих зависи њихово функционисање.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске -
Фонд здравственог осигурања Републике Српске

Из Фонда здравственог осигурања саопштено је да на основу ове одлуке, на коју је сагласност дала и Влада Републике Српске, Фонд планира да спроведе поступак јавне набавке за избор најповољније банке.

У саопштењу се наводи да се Фонд почетком ове године суочио са мањим приливом средстава у односу на планиране, што може да утиче на финансијску стабилност здравственог система.

"Очекивани ефекти од повећања плата и најниже плате у Републици Српској још нису у значајнијој мјери видљиви на приходовној страни, а са друге стране, знатно су повећана права осигураника у протеклим годинама", истиче се у саопштењу.

Због тога, а првенствено очекујући да ће ефекти повећања најниже плате, али и плата у цјелини, те ефикасније наплате доприноса, бити видљиви у наставку године, Фонд планира да кредитним задужењем заштити достигнути ниво права пацијената, као и исплату редовних транши здравственим установама од којих зависи њихово функционисање.

"Приходи се у овој години не остварују планираном динамиком, док трошкови за финансирање здравствене заштите континуирано расту и само у 2023. години су повећани за 118 милиона КМ у односу на 2022. годину", појашњавају у Фонду.

У саопштењу се наводи да је највећи раст трошкова остварен код финансирања болничке и примарне здравствене заштите, трошкова свих лијекова, те по основу рефундације нето плате за вријеме боловања /повећана су права трудница, обољелих од малигних болести гдје се плата исплаћује у 100 одсто износу.

Негативан тренд односа прихода и расхода, наглашавају у Фонду, посљедица је и смањења стопе доприноса за здравство са 12 на 10,2 одсто. Само по том основу процијењени губици Фонда на годишњем нивоу износе око 111 милиона КМ.

Из Фонда напомињу и да је укупан дуг према Фонду за доприносе 177 милиона КМ, па се може закључити да када не би постојали дугови према Фонду, Фонд не би ни имао потребу да се кредитно задужује.

Са планираним кредитним задужењем, укупан износ отплате кредита на годишњем нивоу ће износити 6,43 одсто редовно остварених прихода, односно много мање него што је дозвољени лимит који износи 18 одсто редовних прихода Фонда здравственог осигурања.

Фонд је у протекле двије године отплатио више од 80 милиона КМ кредита, док ће у овој години отплатити око 51 милион КМ кредита из текућег пословања.

"Нови планирани кредит, чији износ представља готово мјесечни трошак Фонда здравственог осигурања, неће угрозити пословање Фонда. И према ануитетном плану, из годину у годину ће се смањивати издаци за кредите, те Фонд за неколико година више неће имати трошак по основу кредитних задужења", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се наводи да је Фонд свих протеклих година првенствено одговорним радом, контролом и управљањем свим трошковима, значајно унаприједио здравствени систем.

"Осим континуираног повећања права, Фонд је само у посљедње три године повећао издвајања за здравствену заштиту за око 250 милиона КМ. Са друге стране, континуирано су смањиване обавезе Фонда, па су тако у овој години обавезе смањене за 20 милиона КМ у односу на 31. децембар 2023. године. Од 2016. године обавезе су смањене за око 300 милиона КМ", прецизира се у саопштењу.

Из Фонда здравственог осигурања наводе да су као установа урадили све да смање обавезе и да континуирано повећавају износ средстава за здравствене установе, уводе и финансирају иновативне терапије како би осигураници добили бољу, доступнију и квалитетнију здравствену заштиту, а константна проширења права говоре у прилог томе.