latinica  ћирилица
26/04/2024 |  08:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Бразил: Протест хиљада старосједилаца против владе (ВИДЕО)

Неколико хиљада старосједилаца марширало је до сједишта владе у Бразилији, протестујући због неуспјеха владе да заштити њихова насљедна права на земљиште.
Протест домородаца у Бразилији (Фото: EPA-EFE/Andre Borges) -
Протест домородаца у Бразилији (Фото: EPA-EFE/Andre Borges)

Старосједиоци су незадовољни због планова за изградњу жељезнице која ће превозити житарице из бразилских савезних држава у којима се производе до лука на Амазону ради извоза, преноси Ројтерс.

Старосједиоци страхују да ће то уништити животну средину племенских заједница у близини ријеке Тапажос.

Они су демонстрирали против Жељезница Ферогао, као и против локалних трговаца житарица.

- Ферограо је воз смрти, симбол крчења шума. Жељезница неће превозити људе, како тврде, већ житарице компанија које финансирају овај пројекат - рекла је Алесандра Корап Мундуруку, добитница Голдманове награде за екологију.

Предсједник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва примио је у четвртак групу од 40 демонстраната који су предводили марш до трга између предсједничке палате Планалто и Врховног суда.

- Морална је дужност да учиним шта могу да умањим патњу домородачких народа и да гарантујем њихова права - рекао је Лула.

Лидер племена Макуши, Едињо, изјавио је да је на демонстрацијама учествовало око 8.000 људи.

Главна разлога за незадовољство демонстраната је, како наводе, неуспјех бразилске владе да испуни обећања о званичном признавању старосједелачких резервата који су завршили процес демаркације, након што је утврђено да су то насљедна земљишта.