latinica  ћирилица
19/08/2017 |  11:37 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Почела и рочишта у одјељењу суда у Шамцу (ВИДЕО)

У Шамцу је почело да ради одјељење Основног суда Модрича, у којем ће грађани општина Шамац, Доњи Жабар и Пелагићево моћи да рјешавају проблеме из области грађанског и кривичног права.
Суд у Шамцу - Фото: РТРС
Суд у ШамцуФото: РТРС

Овим је завршена примјена споразума између Министарства правде Републике Српске и општине Шамац о заједничком инвестирању у рад одјељења суда у Шамцу.

Зграда Суда, знатно оштећена у поплавама 2014. године, обновљена је са 300.000 КМ донације Владе Норвешке. Министарство правде, Основни суд у Модричи и општина Шамац заједно су сносили трошкове обезбјеђивања услова за почетак рада Одјељења суда у Шамцу.

Предсједник Основног суда Модрича Винко Младиновић рекао је да је израђен распоред судија, тако да је одређено када судије долазе на суђење и у Шамац. На тај начин, како је истакао, судије ће бити припремљене, јер је потребан један мјесец за позив странкама и заказивање рочишта, како би странке биле благовремено припримљене.

Суд у Шамцу престао је да ради прије десет година, након реформе правосудног система. Од тада су грађани Шамца, Пелагићева и Доњег Жабара за рјешавање проблема из области грађанског и кривичног права путовали у Модричу.

Шамчани су поздравили то што је суд почео са радом у њиховом граду.

Писарница одјељења Основног суда у Шамцу ради уторком, сриједом и четвртком, када грађани могу да обаве све административне послове. У тим данима ће бити организована и суђења.