latinica  ћирилица
16/02/2018 |  16:49 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Након Хаитија, све више оптужби против мировњака за секс скандале у БиХ и Космету

Након што је откривено да су хуманитарни радници организације "Оксфам" плаћали жене на Хаитију за сексуалне услуге, као и да је међу њима вјероватно било и малољетница, освануле су изјаве свједока и докази о сличним догађајима на другим мјестима где су хуманитарци били задужени да помогну локалном становништву услијед рата, или природне катастрофе.
Италијански војници у саставу Кфора (Фото: Курир) -
Италијански војници у саставу Кфора (Фото: Курир)

Како наводи британски Индепендент, то се дешавало и на Косову и у Босни и Херцеговини.

"Током мог првог путовања на Косово 1999, убрзо након завршетка рата, возач ми је рекао да се тамо гради већи број бордела близу области у којима су се налазили припадници хуманитарних организација и мисије УН, зато што су многи мушкараци који су тамо били стационирани често користили 'услуге' проститутки", навела је новинарка Џули Биндел.

Додаје да је видјела многе мушкарце како улазе у борделе, "упркос чињеници да су многи од њих били тамо како би савјетовали локалне власти о стратегијама борбе против трговине људима".

Наводи и случај кад је Катрин Болковац, која је надгледала мисију УН у Босни и Херцеговини, тужила своје надређене за неправедно отпуштање 1999. године, након што је пријавила да припадници мисије плаћају за сексуалне услуге, силују малољетне дјевојке и учествују у трговини људима.

Извор: РТС