latinica  ћирилица
28/06/2017 |  08:25 ⇒ 10:16 | Аутор: РТРС

Оружани напад на Врховни суд Венецуеле

На зграду Врховног суда Венецуеле извршен је напад, потврдио је предсједник ове земље, Николас Мадуро, који је оцијенио да је ријеч о оружаном терористичком нападу.

Напад је изведен из хеликоптера, а на зграду Врховног суда је пуцано и бачене су гранате. Убрзо након напада, мушкрац који се представио као Оскар Перез поставио је видео у којем је рекао да је он опозиција "криминалној влади" те земље, преноси ЦНН.

Перез у својој видео изјави каже захтијева оставку предсједника државе а од народа Венецуеле да се бори "за заштиту Устава своје земље". Кроз врата хеликоптера окачио је транспарент у којем се цитира дио венецуеланског Устава који дозвољава грађанима да се супротставе влади.

Предсједник Венецуеле, Николас Мадуро, изјавио је да је украдени полицијски хеликоптер испалио двије гранате на зграду Врховног суда у Каракасу, истичући да је спријечен терористички напад чији је циљ био његово свргавање с власти. Мадуро је поновио тврдње да постоје покушаји државног удара, које подржавају САД,. Упозорио је америчког предсједника Доналда Трампа да ће се Венецуела против тога борити.

Мадуро је више пута изнео тврдње да су САД одговорне за лошу политичку ситуацију, економску кризу и демонстрације у земљи током којих је у посљедња три мјесеца погинуло 76 особа.

Извор: Агенције