latinica  ћирилица
14/10/2018 |  21:54 | Аутор: СРНА

Асанжу дјелимично дозвољен приступ средствима комуникација

Влада Еквадора донијела је одлуку да дјелимично обнови приступ средствима комуникација оснивачу "Викиликса" Џулијану Асанжу који се дуже од шест година налази у згради Амбасаде те земље у Лондону.
Асанж (фото: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth) -
Асанж (фото: © AP Photo/ Kirsty Wigglesworth)

Асанжу је сва комуникација са спољним свијетом прекинута у марту када му је ускраћен приступ интернету или телефонима, а ограничен му је број посјета његовог правног тима.

Влада Еквадора је у марту саопштила да је ова одлука донесена јер је Асанж прекршио писмену обавезу дату властима крајем 2017. године да неће објављивати поруке којима се мијеша у послове неких држава.

"Еквадор је Асанжу саопштио да ће уклонити режим изолације који му је наметнут након састанка између два вишерангирана званичника УН и предсједника Еквадора Лењина Морена", наводи се у саопштењу "Викиликса".

Асанж је у јуну 2012. године нашао уточиште у Амбасади Еквадора у Лондону након што су га шведске власти оптужиле за сексуални напад.

Иако је та оптужница од тада одбачена, он и даље страхује од изручења САД гдје га траже због објављивања тајних дипломатских депеша.